Collega’s

Over het belang van goede collega’s.

Ik schreef deze maand het voorwoord voor ‘de Warempel’, het personeelsblad van Stad Waregem. Een tekst die ik ook graag deel op mijn blog. Omdat de welverdiende pluim voor mijn medewerkers sowieso voor iedereen zichtbaar mag zijn. Maar ook omdat de inhoud eigenlijk wel wat ruimer is dan enkel de kunstacademie of de stadsmedewerkers. Hebben we niet allen nood aan goede collega’s? Ongeacht in welk team je werkt.

“De democratische beginselen zijn soms ver te zoeken in de redactieraad van onze eigenste Warempel. Deze jonge knaap kreeg namelijk zonder kans tot tegenspraak de schrijfstok van de stadssecretaris in zijn handen geduwd. ‘Schrijf jij maar het volgende voorwoord’, zo gebood de voltallige redactieraad. Inspraak, nochtans o zo belangrijk op de werkvloer, bleek even een totaal onbekend concept. Veel keuze had ik dus niet. Behalve dan het voorwoord schrijven. Bij deze.

Nu ik mijn schrijfstok – eigenlijk die van de stadssecretaris – ter hand neem is de deadline alweer voorbij. Iedereen hier in de kunstacademie heeft tegenwoordig een ware haatliefdeverhouding met deadlines. We halen ze bijna nooit meer en moeten overal uitstel vragen. Jammer genoeg met reden.Sinds begin dit kalenderjaar – voor een keer rekenen we hier niet in schooljaren – zijn bijna de helft van de vijftien collega’s in mijn administratief topteam langdurig uitgevallen. Zware ziektes en het overlijden van een 11-jarig dochtertje veroorzaakten hevige schokgolven doorheen ons team. Angst, onbegrip, onmacht, de overheersende gevoelens. De emoties liepen hoog op en het team werd uit elkaar getrokken. Maar tegelijkertijd vierden ook de collegialiteit, de vriendschap en de gigantische steun voor elkaar hoogtij.

Het was hier een komen en gaan: vaste collega’s bleven thuis en vervangers kwamen. Vervangers bleven ook thuis en nieuwe vervangers kwamen. Werk werd herverdeeld. Nogmaals herverdeeld. En opnieuw herverdeeld. Tot alleen nog een geoefend oog het bos door de bomen zag. Of was het de bomen door het bos?

Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel hier in de academie. De afwezige collega’s zijn ofwel terug ofwel zijn ze aan de beterhand en mogen we ze binnenkort terug verwelkomen. De administratieve processen verliepen dan wel iets chaotischer, toch viel alles telkens opnieuw in zijn plooi. En dat verdient een pluim, voor zowel de vaste collega’s als de vervangers. Je moet het maar blijven doen, maanden aan een stuk, in die moeilijke omstandigheden. Chapeau!

Je beseft in zo’n hevige periode vooral dat je – als collega, maar zeker ook als leidinggevende – ontzettend veel aan je collega’s hebt. De steun voor elkaar, het begrip voor elkaars kleine kanten en gebreken (uitvergroot door de hevige emoties), het was (en is) hartverwarmend om te zien hoe het team naar elkaar toe gegroeid is. De omstandigheden zouden niet zo ernstig moeten zijn, je zou het bijna zien als een goedkope teambuildingsactiviteit …

Maar alle gekheid op een stadssecretaris’ schrijfstokje: we zijn er als team, als collega’s, als vrienden, alleen maar sterker door geworden. Omdat iedereen – zowel aan- als afwezig – daarvoor gevochten heeft. En is niet net die strijdersmentaliteit typisch voor ons, “Waregemse boerkes”?

Ik wens iedereen – zeker alle collega’s die getroffen zijn door eender welk leed – fantastische collega’s toe. Je moet immers meer dan 25% van je week met hen doorbrengen. Dan kan je er maar beter even geweldige als in de kunstacademie hebben.

Bert De Smet
stafcoördinator kunstacademie”

 

Advertenties

Gepubliceerd door

Bert De Smet

Hippe historicus, fervent fietser, wilde wandelaar. En whiskyfan, metaladept, klimaatstrijder. Ook: directieteam @academiewaregem | mn mening, mr venyn in baard · http://about.me/bertdsmet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s